Popuščanje imunskega sistema v starosti

Popuščanje imunskega sistema v starosti

Popuščanje imunskega sistema v starosti

Slabitev imunskega sistema je vodilni vzrok manjzmožnosti in smrti pri starejših. Rak, kap, Alzheimerjeva bolezen, infarkt, so bolezni, ki so pogostejše med starostniki. Vse so povezane tudi z odpovedovanjem imunskega sistema.

imunski sistem1S starostjo se zmanjšuje zmožnost telesa za boj proti okužbam in maligno spremenjenim celicam. Pri starostnikih kostni mozeg izgublja sposobnost proizvajanja izvornih imunskih celic, ki se v timusu (priželjc) pretvorijo v limfocite T in celice ubijalke. Limfociti T se po izpostavljenosti antigenu (bakterijam, virusom, glivam) pretvorijo v spominske celice, ki prepoznajo le določen antigen. Zaloga limfocitov T se z leti izčrpa. Telo se ne more več braniti pred novimi okužbami in rakavo spremenjenimi celicami. Pomanjkanje T celic in kopičenje spominskih celic tudi zmanjšuje učinkovitost cepljenj proti gripi, pljučnici…Iz spominskih celic se sproščajo snovi, citokini, ki spodbujajo vnetja. Citokin Interlevkin-6 (IL-6) je povezan s številnimi degenerativnimi procesi, ki se pričnejo s staranjem. Povišana vrednost IL-6 pripomore k propadanju kosti, srčnih zaklopk, živčnih vlaken in drugih tkiv. IL-6 napada zdrava tkiva. Raven IL-6 je še posebno visoka pri pacientih z avtoimunimi boleznimi (revmatoidni artritis…).

Zdravi stoletniki imajo zelo nizke vrednosti IL-6.

 

Kaj lahko storimo sami?

Najprej moramo poskrbeti, da bomo dolgo aktivni in vitalni. Zato moramo zdravo živeti: zdravo jesti, biti dovolj zdravo telesno dejavni, se izogibati stresu…O tem moramo razmišljati veliko prej, predno se pojavijo prve težave. V tem duhu moramo vzgajati tudi svoje otroke.

Pomagamo si lahko tudi z vedno bolj dognanimi prehranskimi dopolnili.

Cink in DHEA delno obnavljata delovanje timusa, ki ima ključno vlogo pri dozorevanju limfocitov T. DHEA in ribje olje zavirata delovanje interlevkina-6.

cistanche

 

Cistanche je rastlina, ki poveča število limfocitov T in celic ubijalk ter zmanjšuje število spominskih T celic in interlevkina-6. Pomaga pri obnovitvi matičnih celic iz katerih nastajajo limfociti T. V Tradicionalni Kitajski Medicini je Cistanche poznana kot rastlina z Anti-Aging (proti staranju) učinkom.

Cistanche ima tudi pomlajevalni učinek na kostni mozeg.