Protikandidna dieta

DIETA PRI KANDIDI (Terapevtska navodila po dr. med. P. Schumacherju)

Za svoj obstoj potrebuje kandida organski izvor ogljikovih hidratov, ker jih sama ne zmore proizvesti. Pomemben in lahko dostopen izvor za organski ogljik so vsi enostavni sladkorji, kot grozdni sladkor, sadni sladkor, trsni sladkor, slad, pesni sladkor itd. Več kot imajo glivice na razpolago sladkorja, bolje uspevajo. V eni sami noči se lahko njihovo število podvoji.

Pri protikandidni dieti je potrebna  strogaa vzdržnost pred sladkorji kot npr.: čokolado, sladicami, medom, sladkimi napitki, sladkim sadjem, kompoti, marmeladami itd.
Poleg izogibanja sladkim  živilom je pomembno tudi, da se glivice mehansko odstranijo iz tankega in debelega črevesa, zato je dobro večkrat dnevno uživati balastne snovi, ki naj bodo pred zaužitjem narezane, sesekljane…

Poleg pravilne prehrane je temeljnega pomena tudi dobra ustna in zobna higiena. Ves trud z dieto proti glivicam bo šel v prazno, če je ustna votlina gojišče za glivice (zobna gniloba, zobni kamen, odstopanje obzobnih tkiv itd.). Boj proti kandidi začnite z novo zobno ščetko in, nikoli, v nobenem primeru ne dovolite, da bi vašo ščetko uporabil kdo drug. Ne prenaša se le kandida, ampak tudi druge bakterije, ki povzročajo zobno gnilobo, ker so kisle in poškodujejo zobno sklenino.

Sledi dieta, ki temelji na delu prof. dr. Rieth-a. Trajanje diete je odvisno od obsega glivične poselitve. Pravilo je, da stroga dieta traja najmanj dva tedna. Nato še nekaj tednov uživajte
hrano z manj sladkorja. Dobro je, da ima dieto cela družina, ker odpade kar nekaj dela s pripravo več menijev ob enem obroku, pa tudi tisti, ki mora držati dieto, ima manj skušnjav :). Pogosto ste nad učinki diete tako navdušeni, da se hranite po priporočilih tudi, ko kandide z bioresonanco ne testiramo več pozitivno.

PREPOVEDANA ŽIVILA v času protikandidne diete:
– vse oblike naravnih sladkorjev (pesni trsni, grozdni, sadni)
– med, vse vrste bonbonov, čokolada
– vsa peciva, ki vsebujejo sladkor
– sladko sadje (grozdje, pomaranče, slive, breskve…)
– suho sadje (fige, dateljni, marelice, kandirano sadje)
– sadni sokovi, coca cola, kokta, ledeni čaj in drugi sladki napitki, tudi voda z okusi
– vse vrste alkoholnih pijač
– vsi izdelki iz bele moke (testenine, vlečeno testo, pecivo)
– orehi, mandeljni, lešniki, arašidi (zaradi nevarnosti novih okužb z glivicami)
– svinjina in vse vrste cvrtega mesa
– musliji z dodanimi sladkorji, medom in čokolado

DOVOLJENA ŽIVILA:
– pirin kruh (po receptu), ajdov kruh, koruzni kruh brez primesi bele moke
– meso in klobase (razen svinjine)
– ribe in jajca
– krompir in vsa druga zelenjava
– vse zelene solate, špinača, paradižnik, kumare, radič
– riž v majhnih količinah
– kislo zelje, česen, čebula, sveže zelje, ohrovt
– mleko, sir, nesladkani mlečne izdelki (kisli izdelki), maslo
– kislo sadje: limone, grenivke, kivi, ananas, 1 kislo jabolko na dan
– kompot iz kislega sadja – nesladkan
– kava in čaji brez naravnega sladkorja
– mineralna voda
– sol in začimbe, priporoča se kristalna sol
V kolikor imate znano alergijo na določena živila, jih morate iz dovoljene hrane izključiti.

*****

ŠE NEKAJ PRIPOROČIL ZA PREHRANO PRI ODPRAVLJANJU KANDIDE 

Vsak si mora sam poiskati ustrezen prehranski sistem, ki ga bo v vsakdanjem življenju lahko uresničil.

Osnovno vodilo diete, ki naj bi izstradala kandido, je zmanjšanje vnosa škroba in sladkorja vsaj za polovico, ker sta glavna krivca za to nadlogo prav rafinirana moka in sladkor.

Kandide ne hranijo zgolj snovi, temveč tudi energija hrane, ki jo zaužijemo.

Veliko bolj kot količina je pomembna oblika in kakovost.

Pomembno JE, da se hrana ne zadržuje dolgo v telesu, zato pri oslabeli presnovi pomaga ločevanje med beljakovinami in škrobi, ki se skupaj težko presnavljajo.

Sadje jemo kot samostojni obrok in surovo. Nikoli ne jejmo sadnega jogurta s svežim sadjem.

Izogibajmo se velikim obrokom, jejmo večkrat, malo.

Uspešna prebava se začne v ustih, zato moramo kruh, riž, testenine temeljito prežvečiti. Obroki hrane naj bodo majhni, jejmo počasi. Hranila, ki so telesu potrebna, zaužijemo med 7. in 9. uro dopoldne in med 12. in 14. uro kot kosilo. Izogibajmo se večernim obrokom hrane.

 

Odstraniti: oksidirana, bela moka iz pšenice

Dovoljeno: Buče, grah, soja, leča, rdeči fižol azuki, proso, amarant, kvinoja, pira, kamut so dobri viri škroba, ki nas razkisajo in nahranijo.

Kisle vrste kruha: kisel rženi kruh, riževi ali koruzni vaflji, namazi na sončnični osnovi, na osnovi leče, in čičerike, presni namazi na osnovi oreščkov, konoplje, chia semen, dodamo jim začimbe, naribano korenino gomolja zelene, korenčka ali bučke. Osnova za namaze je lahko tudi skuta, kozja, ovčja ali nesoljen mlad kozji sir iz svežega mleka.

 

BELJAKOVINE

Živalske in mlečne beljakovine ne hranijo kandide neposredno, ustvarjajo pa kislo okolje, ki kandidi ustreza.

Priporočena je hrana z rastlinskimi beljakovinami, ki vsebujejo dovolj bazično učinkujočih mineralnih soli, ki med prebavo nevtralizirajo iz beljakovin nastale kisline.

Priporočljivo je tudi jemanje prehranskih dopolnil, ki razstrupljajo in razkisajo telo: alge, aloe vera, sokovi trav in podobno).

SADJE

Sadje res vsebuje sladkor, vsebuje pa tudi veliko rudnin, vitaminov in vlaknin. Sadje razkisa telo in ustvarja pogoje, ki niso ugodni za razvoj glivic. Izogibati se moramo marmeladam, kompotom in drugim oblikam predelanega sadja. Uživajmo razumne količine svežega sadja. Izbiramo zdrave sadeže, izogibajmo se ananasu, bananam, grozdju, ker vsebujejo veliko sladkorja. Limone, grenivke, jabolka, gozdne sadeže, brusnice, kivi uživajmo v zmernih količinah. Ne uživajmo rafiniranih sladil in moke.

KVAS

Izogibajmo se živilom, ki vsebujejo aktivni kvas: kruh, kvašeno pecivo…Lahko pa uživamo neaktivni pivski kvas, ki je naravni vir vitaminov skupine B. Pivski kvas v prahu je neaktivna oziroma “mrtva” snov, kar pomeni, da ga ne moremo uporabiti za vzhajanje kruha ali peciva. Nastane kot stranski produkt pri proizvodnji piva s procesom izolacije in sušenja. Ne smemo ga zamenjevati z aktivnim kvasom, ki vsebuje tudi škodljive glivice in ga velikokrat povezujejo z razvojem kandide. Pivski kvas vsebuje veliko vitaminov, predvsem iz skupine B, pa tudi veliko mineralov, beljakovin. V trgovinah z zdravo prehrano ga lahko dobimo tudi v obliki praška ali tablet.

Solate začinimo z limono ali koncentrirano sirotko (Molkosan), ker kis kvasovke uničuje.

ZELENJAVA

Korenček je res sladek, vendar deluje proti glivicam in zajedavcem in pripomore k razkisanju telesa.

Rdeča pesa je tudi sladka, vendar je eno najmočnejših sredtev za razkisanje telesa.

Če zelenjavi, ki dviguje sladkor dodamo začimbe, ki to preprečujejo (ingver, cimet, klinčki, piment), jih je dobro uživati.

Kapusnice (zelje, ohrovt, cvetača, brokoli) kuhajmo s kumino.

Stročnice namakajmo in sperimo pred kuhanjem. Kuhamo jih z lovorjevim listom

Pred uporabo gob je smiselno z bioresonanco preveriti, ali jih prenašamo.

Sveže gobe, zlasti šitake, vsebujejo veliko polisaharidov, ki krepijo imunski sistem. Ne uživajmo vloženih in zmrznjenih gob.

SOJA

Če je naša prebava slaba, če ne izločamo dovolj encimov in uživamo sojo v težko prebavljivih oblikah (kuhano sojino zrnje), bo v naše črevesje prišlo veliko slabo prebavljene hrane, ki bo tam gnila in proizvajala bakterije, ki škodujejo mlečnokislinskim bakterijam in s tem posredno pospešujejo razmnoževanje kvasovk.

Če pa uživamo sojo v obliki tofuja ali v fermentiranih oblikah kot so tempeh, kakovostna sojina omaka, miso pasta, je prebava lažja in delovanje v črevesju bazično. Najraje uživajte tofu in sojin jogurt, ki je že fermentiran s probiotičnimi bakterijami.

Tofu uživamo v toplih oblikah, z dodatkom začimb, ki delujejo toplo in pospešujejo prebavo beljakovin. Potrebne beljakovine lahko dobimo tudi iz kvinoje.

VODA

Pri kandidi je telo prepojeno s strupi. Ni razstrupljanja, če ni vode, ki lahko odplavi strupe. Na vsakih 25 kg telesne teže moramo zaužiti 1 l vode.

 

PROBIOTIKI

Po zaključenem bioresonančnem odpravljanju kandide je dobro nadaljevati protikandidno dieto s probiotiki: sirotka, probiotiki, ki so sestavljeni iz glive Kluyveromyces Fragilis in Saccharomyces cerevisie so odporni proti antibiotikom in dobrodošli pri vsaki terapiji z antibiotiki.

 

Svetujem vam tudi, da pri vsakem prehladnem obolenju uživate probiotik 3x dnevno.