Uhajanje urina – Urinska inkontinenca

Uhajanje urina je nadloga, ki pesti tako mlajše, kot starejše ženske. Vzroki za težavo so razPelvic-floor-anatomylični.

 

Stresna inkontinenca/uhajanje urina med fizično aktivnostjo, kihanjem, kašljanjem

Gre za nenadzorovano uhajanje urina med nenadnim telesnim naprezanjem, kot je kašljanje, kihanje, skakanje, tek, dvigovanje težkih predmetov… Uide lahko 5 do 30 ml urina. Težava lahko pomembno zagreni življenje marsikateri ženski.

Uhajanje urina je posledica oslabljenih mišic medeničnega dna, vzrok pa je lahko težak porod, medenična vstava, nepravilno potiskanje med porodom, hitro potekajoč porod, poškodba mišic medeničnega dna, raztrganine mišic.

Pomanjkanje kolagena v vezivnem tkivu zaradi staranja telesa, šibkost mišic zaradi neaktivnosti, pomanjkanje estrogena in menopavza, vplivajo na delovanje mišic medeničnega dna in vplivajo tudi na nastanek cistokele, retrokele, uhajanje urina, prolaps mehurja, bolečino in lahko vodijo tudi v socialno izolacijo.

 

Refleksna inkontinenca

Je lahko posledica bolezni ali poškodbe centralnega živčnega sistema, pri čemer so prizadete živčne poti, ki so odgovorne za praznjenje sečnega mehurja. Zato ne moremo zavestno nadzorovati delovanja mehurja in mišice zapiralke.

 

Razdražljivi mehur (hiperaktivni mehur)

Pri tej vrsti inkontinence gre za prekomerno vzdraženo mišico (M. detrusor). Simptomi so pogosto uriniranje preko dneva in tudi ponoči. Čutimo močno željo po izpraznitvi mehurja in nekontrolirano uhajanje velike količine urina.

 

Bioresonančna obravnava

  1. Testiranje z BICOM bioresonančno napravo, pri katerem ugotavljamo morebitne vzroke
  2. Bioresonančna obravnava glede na ugotovljene možne vzroke

 

Možnosti zdravljenja stresne urinske inkontinence so kirurške in konzervativne.

Konzervativno zdravimo blago in zmerno SUI brez motenj statike medeničnega dna.

Vaje za mišice medeničnega dna so metoda izbora. Z njimi krepimo mišice medeničnega dna. Pravo skupino mišic uporabimo na pravilen način

Izvajamo dve vrsti vaj: dolg stisk (v sklopu opravimo 10 stiskov, od katerih vsak traja po 10 sekund, z vmesnimi 10-sekundnimi odmori) in kratke (5-krat na hitro maksimalno stisnemo mišice in popustimo). Takšen sklop ponavljamo 3-krat dnevno 5-7 dni v tednu. Vaje sprva izvajamo leže, nato ob večji zmogljivosti tudi sede, stoje in v drugih položajih. Za ugotavljanje uspešnostizdravljenja SUI morate vaje izvajati vsaj 5 mesecev.

Funkcionalna električna stimulacija

S pomočjo električnega toka se povzroči refleksno krčenje mišic medeničnega dna.

Zdravljenje z zdravili

Estrogeni za lokalno vaginalno uporabo delujejo na vezivo in prekrvitev stene sečnice. Omilijo težave kot so bolečine pri uriniranju, pogosto odvajanje majhnih količin urina, nočno uriniranje, pogoste okužbe sečil. Primerni so za ženske v pomenopavzi.

Kirurško zdravljenje

Kirurško se zdravi hudo SUI in zmerno SUI z motnjami statike medeničnega dna, SUI po neuspešnem konzervativnem zdravljenju.

Povzeto po prispevku dr. Blaganje Urinska inkontinenca pri ženskah – ena težava,  več možnosti zdravljenja