Zakaj je pozimi več depresivnih ljudi? Kako premagati zimsko temo v razpoloženju?

Zakaj je pozimi več depresivnih ljudi? Kako premagati zimsko temo v razpoloženju?

Zakaj je pozimi več depresivnih ljudi? Kako premagati zimsko temo v razpoloženju?

Kar nekaj ljudi, zaradi dolgih, sivih dni, ko je svetlobe in sonca manj, težko prenaša zimo. Tudi število oseb z depresijo se v zimskih mesecih poveča.  Znanstveno je dokazano, da različni letni časi različno vplivajo na razpoloženje in počutje. Teorija, ki smo ji najbolj naklonjeni se nanaša na cirkadiane ritme, na notranjo telesno uro. Naši predniki so pozimi, tako kot narava, počivali, mi pa narave ne poslušamo. Vsaj večina od nas ne.


V zimskih mesecih se količina sončne svetlobe zmanjša, kar povzroča spremembe ravni hormonov. Ljudje s sezonskimi motnjami ali nihanjem razpoloženja imajo v možganih manj serotinina in dopamina, ki vplivata na počutje.  


V zimskem času nam pogosteje primanjkuje tudi vitaminov. Tudi zmanjšanje rezerv vitamina D je posledica manjše izpostavljenosti sončnim žarkom, ker preživimo premalo časa v naravi.

Kako izboljšati svoje razpoloženje v zimski temi, ki še kar traja in traja?


1. Ujemite svetlobo

Čim več bodite zunaj, še posebno izkoristite sončne dneve. Tudi sedenje ob oknu pomaga.

2. Bodite aktivni na prostem

Telesna dejavnost vpliva na raven serotonina, hormona, ki uravnava razpoloženje, v možganih. Telesna aktivnost vpliva na možgane tako, da se poveča tako proizvodnja, kot sproščanje serotonina, hormona sreče.

3. Sprostite se

Stres je občutek prevelikega duševnega ali čustvenega pritiska in lahko vodi v tesnobo. Zato prisluhnite kaj vam sporoča telo. Sproščajte se s poslušanjem glazbe, smehom, meditacijo, telovadbo, dihanjem na svežem zraku in zadostno količino spanja.

Če vam nič od tega ne diši, je bioresonanca prava rešitev. V našem Centru za bioresonančo zdravljenje in preventivo imamo za tovrstne težave prav posebne protokole obravnav.

Ko zgodaj zjutraj sprehajam svojo psičko ob Ljubljanici proti Špici, se že sliši ptičje žvrgolenje. Ko bo tale sneg skopnel, bo pomlad praktično že tukaj. Samo malo še potrpimo in nas bo toplota in svetloba spravila v boljše razpoloženje.