Celiakija

Celiakija je imunsko pogojena bolezen tankega črevesa, ki je posledica preobčutljivosti na gluten – beljakovino, ki se nahaja v številnih žitaricah, predvsem v pšenici, rži in ječmenu. Gluten sproži v črevesju imunski odgovor, ki privede do kroničnega vnetja z destrukcijo zdravih notranji plasti črevesne stene, zaradi česar je sluznica bolj ranljiva.

Gluten v pšenici je sestavljen iz gluteninov in gliadinov. Za bolnika s celiakijo so toksični gliadini, ki sprožijo tvorbo protiteles. Gliadine najdemo le v pšenici, v drugih žitaricah pa te v alkoholu topne beljakovine z izredno visoko vsebnostjo aminokislin glutamina in prolina (od tod tudi skupno ime prolamini) imenujemo drugače: za bolnika s celiakijo so toksični del ječmena beljakovine hordeini, oves vsebuje avenine, rž pa sekaline. Vsi ti prolamini vsebujejo določena aminokislinska zaporedja, ki pri bolniku s celiakijo sprožijo imunski odgovor, katerega posledica so gastrointestinalni simptomi, tipični za celiakijo. Brezglutenska dieta tako pravzaprav pomeni prehranjevanje brez škodljivih prolaminskih beljakovinskih frakcij, ki se nahajajo v omenjenih štirih žitaricah (in tudi v nekaterih drugih vrstah pšenic in hibridnih žitih, kot so triticale, kamut, spelt in bulgur). (Mag. Martina Brank dipl.ing.farm. Povzeto po zapisih mr. ph. A. Laginess v Sprue-nik Press, Vol. 5 (No.3), april 1996)

Simptomi (po pogostnosti): driska, zaprtje, meteorizem, napihnjenost, hujšanje, izguba apetita, anemija, podhranjenost, upočasnjen splošni razvoj, razjede ustne sluznice (afte), kronična utrujenost, apatičnost, depresija, mastno/sluzasto blato, kožni izpuščaj/rdečina/ekcem, osteoporoza/osteopenija, bolečina v trebuhu, bolečina v sklepih, GERB, pogoste okužbe sečil

Diagnoza bolezni temelji na biopsiji črevesne sluznice in imunoloških preiskavah s potrditvijo prisotnosti značilnih protiteles v  krvi.

Bioresonančna obravnava bolezni

Bioresonančna obravnava je usmerjena v:

  1. Odpravo vnetja črevesnega epitelija, obnovitev sluznice, okrepitev prebavnih organov in podporo prebavi,
  2. Podporo metabolizma maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov, boljšo absorbcijo pomembnih vitaminov in mineralov ter ostalih esencialnih elementov,
  3. Vzpostavitev alergenske tolerance,
  4. Odpravo Kandide in drugih patogenih mikroorganizmov, podporo izločevalnih organov, izločanje toksinov in težkih kovin.

Po zaključeni bioresonančni obravnavi se ponovno testira vse obremenitve, in se, v primeru negativnih rezultatov testiranja, ob negativnih krvnih testih, svetuje opustitev brezglutenske diete. Priporočljivo je izogibanje pšenični BELI MOKI in sladkorju. Obroki hrane naj bodo zdravi, s polnozrnatimi izdelki, sadjem in zelenjavo.

celiakija celiakija1 celiakija2