Ura organov po tradicionalni kitajski medicini (TKM)

V Tradicionalni kitajski medicini je v uri organov, predstavljen čas dneva in letni časi, v katerih imajo organi največ energije in optimalno delujejo. V uri je 12 organskih sistemov in 2 dodatna (osrčnik in trojni grelec). Vsak  organski sistem je povezan z čustvi, okusom, čutili, letnim časom… Če organ ne deluje optimalno, pride do telesnih in čustvenih motenj. Čeprav se nam nekateri simptomi ne zdijo smiselni (neuravnovešeno delovanje ledvic, ki se manifestira kot zgodnje sivenje las), lahko s pomočjo ure organov odkrijemo pomembne motnje delovanja telesa.

 

ura2

Čisto na kratko je razložena povezava organskih sistemov z urami dneva in kako se lahko neuravnovešeno delovanje odraža tako v telesu kot v čustvih.

3-5 ponoči  Pljuča: Naloga pljuč je poslati energijo skozi meridiane po celem telesu in poskrbeti za imunsko zaščito. Čustvo povezano s pljuči je žalost. Če se borite z žalostjo ali obžalovanjem, se lahko zbujate v tem času. Neravnovesje se lahko kaže tudi kot piskajoče dihanje, kašelj, astma, hitro zbolite.

5-7 zjutraj Debelo črevo: To je najboljši del dneva da spravimo v gibanje črevo. Debelo črevo je organ, ki pusti »oditi« spustimo čustva, očistimo telo. Neravnovesje se manifestira kot zaprtje, suho blato, kožni izpuščaji, imamo občutek, da smo čustveno ujeti. 

7-9 zjutraj Želodec: Naloga želodca je prebava in razgradnja zaužitih snovi, zato je to najboljši čas za zdrav zajtrk. Neravnovesje se kaže kot refluks, zgaga, želodčna razjeda, slab zadah. Čustvo, povezano z želodcem je strah.

9-11 dopoldne Vranica: Hranilne snovi iz zaužite hrane pretvori v energijo in jo prenese v druge organe. V tem času podpiramo vranico s skodelico toplega čaja ali lahkim prigrizkom.  Delovanje vranice lahko podpremo s cimetom, lečo, datlji. Neravnovesje se kaže kot mehko blato, napihnjenost po jedi, želja po sladkem, pomanjkanje energije.

11 dopoldne-1 popoldne Srce: V tem času je najbolje počivati in uživati v kosilu. Srce ne mara vročine (čustvene in telesne), zato se izogibajte kofeinu, stresu, intenzivni vadbi in vsemu, kar zviša krvni tlak. Španci res vedo kaj je dobro (siesta). Neravnovesje se kaže kot palpitacije, kratka sapa, hladne roke in noge, nespečnost.

1-3 popoldne Tanko črevo: tanko črevo loči bistre in motne tekočine in jih prenese v sečni mehur, in debelo črevo. Če čez dan niste popili dovolj tekočine, boste v tem času že dehidrirani. Neravnovesje se lahko razvije v rano dvanajstnika, napihnjenost s slabostjo in vetrovi.

3-5 popoldne Sečni mehur: V tem delu dneva že občutite pomanjkanje energije, posebno še, če niste zaužili dovolj tekočine. V sečnem mehurju se zbira urin (čista tekočina) iz ledvic in izloča iz njega. Količina urina je manjša, če uživamo veliko soli, zato je v tem času dobrodošla zelenjavna juha, ki okrepi sečni mehur in ledvice (ker sta povezana organa). Neravnovesje se kaže kot pekoče mikcije (uriniranje), glivične infekcije, urinska inkontinenca (uhajanje urina)

5-7 popoldne Ledvice: Ledvice so odgovorne za zdravo reprodukcijo, razvoj in rast. Zdrav obrok hrane, ki naj ne bo preobilen, (z malo dodane soli za boljši okus), popoldanski seks, bo v tem času močno podprl ledvični biopotencial. Ko je meridian ledvic oslabljen, se lahko pojavijo težave s spolnostjo, bolečina v križu, prezgodnje sivenje las.

7-9 zvečer Perikard (osrčnik): Za podporo osrčniku in, da bi lahkotno zaspali, je to čas za meditacijo, blage raztezne vaje, branje, ljubljenje.

9-11 zvečer San Jiao (Trojni grelec)): Da bi podprli ta dodatni organ, je to najboljši čas za odhod na spanje, bolj zgodaj pozimi, kasneje poleti.

11-1 ponoči Žolčnik: Telesno se v žolčniku zbira in iz njega izloča žolč, čustveno pa je odgovoren samozavest, sprejemanje odločitev. Če do te ure še ne spite, trošite energijo, shranjeno v žolčniku, kar lahko dolgoročno vodi v pomanjkanje samozavesti, presoje, težave s prebavo maščob.

1-3 ponoči Jetra: Naloga jeter je shranjevanje krvi za menstruacijo in da nas “spravijo” skozi dan. Če ob tej uri ne spite, ste lahko hitro v primanjkljaju, predvsem ženske (tudi tiste, ki ste v menopavzi). Čustvo, povezano z jetri je jeza. Tisti, ki zadržujete jezo v sebi ali ste v zanikanju, ste pogosto budni med 1 in 3. uro ponoči. Oslabljen biopotencial jeter se manifestira kot neredne menstruacije, anemija, kronična utrujenost, glavobol.

 

V različnih letnih časih podpiramo najbolj izpostavljene organe. Z Bicom bioresonanco odkrivamo primanjkljaj in telesu pomagamo podpreti zmanjšan biopotencial.

 JESEN (september, oktober, november)

V jeseni čim bolj okrepimo imunski sistem. Po TKM in teoriji 5 elementov jesen element kovina. Zato je priporočljivo podpirati meridiane pljuč in debelega črevesa.

 ZIMA (december, januar, februar)

Zima je v znamenju elementa voda. Podpiramo meridian mehurja in ledvic.

 POMLAD (marec, april, maj)

Pomlad pričnimo s programom razstrupljanja. Odstranjujemo toksine, razstrupljamo in čistimo telo. Preko meridiana jeter in žolčnika aktiviramo element les.

POLETJE (junij, julij, avgust)

V zgodnjem poletju podpira element ogenj meridian srca, krvnega obtoka, trojnega grelca, tankega črevesja, v poznem poletju je element zemlja podprta preko meridiana želodec, vranica, trebušna slinavka.