Borelioza

Borelioza

borelija borelija1

Lymsko boreliozo povzroča Borrelia burgdorferi sensu lato, prenašajo pa jo klopi iz rodu Ixodes in le izjemoma druge okužene žuželke. Bolezen prizadene številne organske sisteme. Značilni začetni kožni spremembi erythema migrans lahko sledijo prizadetost osrednjega in perifernega živčevja, srca, sklepov in drugih organov.

Menijo, da pride do prenosa borelij iz okuženega klopa v telo šele potem, ko je klop prisesan 24 oziroma 48 ur. Okužbe so pogosto brez simptomov. Kožna sprememba, ki se pojavi na koži nekaj dni do nekaj tednov pozneje, je odraz reakcije telesa na lokalno širjenje povzročitelja po koži. V tem obdobju lahko borelije vdrejo v kri in se razsejejo po raznih tkivih. Posledice razsoja se pokažejo šele po obdobju brez bolezenskih znakov, ki lahko traja tudi več let.

Kako poteka bioresonančna obravnava osebe s klinično sliko borelioze in pozitivno testirano borelijo?

Borelija se v telesu nahaja v treh oblikah: izvencelični bakterijski obliki, kot sferoplast  (L-oblika) in v cistični obliki.

Življenjska doba intracelične oblike je enaka življenjski dobi same celice, v kateri se nahaja. Življenjska doba limfocitov je 2-3 tedne/ trombocitov in E 4 mesece/ makrofagov 6-8 mesecev.

Sferoplast  se sprosti v okolico, kjer se spremeni ponovno v spiroheto, zraste in se reproducira ter napada imunski sistem, ki ga ponovno okvari. V obliki spirohete je borelija najbolj občutljiva na terapijo. Vzporedno poteka uničenje borelij, vzpostavitev okvarjenega imunskega sistema in izločanje odmrlih spirohet iz telesa.

Zdravljenje mora potekati tako dolgo, da se uničijo vse oblike borelije in traja vsaj 6-8 mesecev, najbolje 2x življenjski ciklus spirohet – 12-16 mesecev.