7 adaptogenov za mladost in premagovanje stresa

7 adaptogenov za mladost in premagovanje stresa

7 adaptogenov za mladost in premagovanje stresa

Zaradi stresa zbolimo in se tudi hitreje staramo.  Kronični stres in povišana vrednost kortizola lahko vplivata na vse fiziološke procese v telesu, na ščitnico in nadledvični žlezi. Povzročata zaskrbljenost, razdražljivost, pomanjkanje življenjske energije, povečanje telesne mase in izgubo kostne mase, prispevata k nastanku sladkorne bolezni in tveganju za razvoj bolezni srca.

Kortizol je poznan tudi kot hormon staranja. Ko je vrednost kortizola previsoka in ste v stanju “bori se ali beži”, so simpatični živčni sistem in nadledvični žlezi zelo aktivni. Poviša se krvni tlak, zmanjša se izločanje prebavnih sokov. Stalno prisoten stres vodi v izčrpanje nadledvičnih žlez in kronično motnjo delovanja prebavil. Posledica je hitrejše staranje.

Torej, če želite biti videti mlajši, imeti občutek, da ste mladi in zdravi, polni energije in veselja do življenja, morate imeti uravnoteženo raven stresnega hormona kortizola.

Kako si lahko pomagamo sami? Z adaptogeni.

 

Kaj so adaptogeni?

Adaptogene imenujemo snovi, ki povečajo prilagoditvene sposobnosti telesa. Adaptogene rastline so preživele ledeno dobo in razvile izjemno sposobnost uravnovešenja, revitalizacije, obnovitve in zaščite telesa. S pomočjo adaptogenov lahko povečate sposobnost za spopadanje s stresom in izboljšanje duševno in telesno zmogljivost. Adaptogene rastline, ki jih uporabljamo za podporo nadledvičnih žlez in povečanje sposobnosti za spopadanje s stresom so:

 

rodiola 1 likoriya cordzceps goba astragalus tulsi

  1. Ginseng

Azijski Panax ginseng je najbolj znani in najmočnejši adaptogen. Izboljša mentalne sposobnosti in sposobnost obvladovanja stresa. Rdeči ginseng deluje antioksidativno in antidepresivno ter znižuje vrednosti krvnega tlaka in sladkorja v krvi.

  1. Sveta bazilika

Tulsi, sveta bazilika premaguje stres in utrujenostje, krepi imunski sistem, uravnava krvni sladkor, krvni tlak in raven hormonov. Poznana  je tudi kot “eliksir proti staranju.”;

  1. Ashwaganda

Ashwaganda se pogosto omenja kot indijski ginseng. Pogosto se uporablja v ajurvedski medicini. Krepi imunski sistem in lajša tesnobo. Znižuje raven kortizola.

  1. Astragalus koren

Povečuje odpornost in blaži učinke stresa. Spodbuja sproščanje protistresnih snovi , ki popravljajo s stresom povzročeno škodo. Zmanjša sposobnost vezave stresnih hormonov na receptorje.

  1. Likoriza koren

Koren licorize  lahko poveča energijo in vzdržljivost, spodbuja imunski sistem in varuje timus/priželjc pred škodo ki jo povzroča kortizol. Uporaba zahteva strokovni nadzor, ker vpliva na krvni tlak, previdnost pri pacientih z rakom…

  1. Rhodiola
    Močan adaptogen je tudi rodiola (Rhodiola rosea), ali zlati koren. Vsebuje fitokemično snov salisdrosid, ki sprošča tesnobo in upočasnjuje staranje. Varuje pred duševno in telesno utrujenostjo zaradi stresa. Zmanjšuje proizvodnjo kortizola in zvišuje raven proteinov, odpornih na stres. Vzpostavlja vzorce normalnih prehranjevalnih in spalnih navad. Preprečuje oksidativni stres, varuje pred radiacijo, učinkom toksičnih snovi. Varuje jetra in srce, poveča preskrbo s kisikom, izboljša spomin in lahko celo podaljša življenje. Nekatere raziskave dokazujejo, da je učinkovita tudi kot sredstvo za hujšanje.
  1. Goba Cordyceps 

Gobe Cordyceps, Reishi, Shiitake in Maitake so glive z antioksidativnimi lastnostmi. Niso pravi adaptogeni, imajo pa adaptogene in protirakave lastnosti ter krepijo imunski sistem.

Dobra prehrana, primeren počitek, telesna dejavnost, pozitivna naravnanost, pozitivne afirmacije, vzdrževanje socialnih stikov, varujejo pred kroničnim stresom, ki vpliva na kakovost življenja. Uživanje adaptogenov pomaga pri preprečevanju škodljivih učinkov visokih vrednosti kortizola.