Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB)

Gastroezofagealno refluksno bolezen (GERB) ali refluks ali zgago prepogosto in po nepotrebnem zdravimo z zaviralci protonske črpalke (ZPČ) kot so Nexium, Noplaza, Lanzul…Dolgotrajno uživanje zdravil, ki zavirajo izločanje želodčne kisline lahko ima resne neželjene posledice.

GERB

GERB nam lahko pošteno greni življenje in dnevne aktivnosti, tako delovne kot prostočasne. Vendar GERB-a ne povzroča prekomerno izločanje želodčne kisline. Osnovni vzrok je motnja v delovanju mišice zapiralke, ki skrbi, da je prehod med požiralnikom in želodcem zaprt, ko ne požiramo. Zaprt prehod onemogoča prehod želodčne vsebine, ki vsebuje encime, hrano, tekočine, žolč, kisline, da bi zatekale nazaj v požiralnik in delovale na sluznico požiralnika. Zatekanje želodčne vsebine v požiralnik imenujemo refluks, težavo, ki zaradi tega nastane pa po domače zgaga.

Če težava traja predolgo, se lahko razvije Barrettov požiralnik, sprememba sluznice požiralnika, ki poveča tveganje za razvoj raka požiralnika. V izvidih, ki jih prinašate, ko pridete v boresonančno obravnavo, se vedno pogosteje pojavlja ta opis. GERB1

Kaj lahko za omilitev težave storimo sami?

  • Tisti, ki imate preveliko telesno težo, najprej shujšajte. Ne posegajte po zaviralcih protonske črpalke, če izločanje želodčne kisline ni prekomerno. Z ZPČ motimo normalen proces presnove v želodcu.
  • zmanjšajte ali izločite kavo/alkohol/nikotin
  • zmanjšajte velikost zaužitega obroka hrane
  • hrane ne uživajte prepozno zvečer
  • dvignite posteljo pri vzglavju (podložite posteljne noge, ne si podlagat blazin pod zgornji del telesa!!!!) za nekaj centimetrov, da bo gravitacija opravila svoje.

Čeprav so ukrepi zelo učinkoviti, jih ne izvajamo. ŽAL.

POSKUSITE, NE BO VAM ŽAL.

 

Pomembno: Želodčna kislina in encimi ustvarjajo v želodcu zelo kislo okolje, ki je potrebno za razgradnjo velikih molekul hrane in pripravo na nadaljnjo razgradnjo in absorpcijo v tankem črevesju. Debeli sloj želodčne sluznice varuje pod njo ležečo želodčno steno.

Požiralnik, ki povezuje usta z želodcem ni zgrajen tako, da bi prenesel kislo vsebino želodca. Da kisla želodčna vsebina nebi zatekala v požiralnik, skrbita gravitacija in mišica zapiralka na prehodu požiralnika v želodec.

Težki ali zelo mastni obroki hrane upočasnijo prebavo v želodcu in s tem praznjenje želodca, pritiskajo na zapiralko, ki popusti in kisla vsebina steče v požiralnik. Rezultat je žgoča bolečina, ki jo občutimo kot zgago. Zaradi pogoste prisotnosti želodčne vsebine ali samo kisline, lahko pride do vnetja sluznice požiralnika in posledično do povečanega tveganja za Barrettov požiralnik.

 

V razmislek

Zaradi opisanih težav uživate Nolpazo, Nexium, Controloc…., ki zmanjšajo izločanje želodčne kisline in imate manj zgage, ki vam ne da spati ali vam greni življenje po kosilu ali večerji.

Vendar

Nimate zgage, ste pa napihnjeni, boli vas v trebuhu, hrana je slabše prebavljena, …..

Sami pretehtajte, kaj je za vas manjše zlo.

Lahko pa, z voljo in vztrajnostjo, brez poseganja po zdravilih, dosežete isto. Pri bioresonančni obravnavi vam odkrijem še kakšno skrivnost za lajšanje težav……