Nespečnost

Nespečnost

Nespečnost

Ali zvečer težko zaspite? Podobno težavo ima mnogo ljudi. Seveda moramo biti zjutraj spočiti, zato se moramo naspati, pa čeprav s pomočjo uspaval.

Vzroki za težavo so različni, najpogosteje pa poveste, da pričnejo možgani mrzlično delati in razčlenjevati probleme, čim ležete v posteljo. Vsiljujejo se vam misli, ki se jih nikakor ne morete znebiti, umiriti um in spokojno zaspati. Skrbi so pogost vzrok za motnje uspavanja.

Kaj lahko storimo?

Obstajajo naravne snovi, ki vplivajo na tesnobo in pomagajo pri uspavanju. Tudi dojenčka pogosto umirjamo in uspavamo tako, da ga pestujemo, božamo, nežno pojemo…

Nespečnost ali slaba kakovost spanca vpliva na naše telo bolj, kot si mislimo. Ne gre samo za utrujenost. Vpliva na vzdržljivost, dolgoročno tudi na zdravje.

Naravni pripomoček za uravnavanje nespečnosti je Ashwaganda (Withania somnifera), ki ima široko področje uporabe. Kot adaptogen, uravnoveša fiziološke procese v telesu in tudi zmanjšuje stres.

Magnezij ima pri nespečnosti pomembno vlogo, še posebej pri ženskah v menopavzi. Pogosto se spomnimo nanj šele v povezavi s krči v mišicah.

Melatonin je naravni hormon, ki nastaja v hipofizi potem, ko se stemni, okrog devetih zvečer, zato je priporočljivo spati v popolni temi. Tudi če vstanete, ne prižigajte luči. Zaradi povišane vrednosti melatonina v krvi postanemo zaspani, spimo bolje in se zbudimo sveži. Raven melatonina ostane povišana približno 12 ur.

Energijska ploščica iz mandeljnov ali žitnih proteinov bo zagotovila zadostni vnos L-triptofana, ki spodbuja nastanek melatonina in serotonina. Zaradi serotonina boste bolj zadovoljni, umirjeni, zaradi melatonina pa boste sladko spali.

Veliko triptofana je v algah spirulina, brokoliju, špinači, vodni kreši. Sadje, bo triptofanu pomagalo, da preide čez krvno-možgansko pregrado. Seveda morate to zaužiti nekaj ur pred spanjem, ker je biopotencial prebavil zvečer najnižji.

Pomaga tudi aminokislina 5 HTP.

In še babičini pripravki:

Eterična olja sivka, melisa, kamilica, …

Čaji melisa, kamilica, korenina baldrijana, sivka, lipa, hmelj, rman, …

Začimbe (lahko tudi kot čaj): majaron, origano, bazilika, koper, timijan, janež, …

In, če nič od naštetega ne pomaga, in ste na robu zloma, le vzemite kakšno uspavalo, vendar le dokler se spanec ne uredi. Vedeti morate, da ima beseda uspavalo svoj pomen. Res vam pomaga uspavati, lažje zaspati, učinek pa traja približno štiri ure.